ХЛЯБ И ИСТОРИИ
РАЗНООБРАЗНИ ЗАЕДНО – споделяне на хлябове и истории е партньорски проект на Мрежа Хлебни къщи и Мулти култи колектив, в който жителите на градовете Пловдив, Варна и София ще преоткрият културното многообразие на своите градове. В трите най-големи български града ще бъдат организирани по 3 отворени кулинарни събития (март – юни 2019), в които популярни чуждестранни кулинари не само ще представят рецепти за хлябове и тестени изделия от своите страни, но и ще споделят своята „българска“ история – какво ги е довело и как са останали в България. Ще разкрият защо са избрали страната и какво ги привлича да живеят тук, ще разкажат забавни случки от битието си на чужденци в „нашия свят“ и какви са предизвикателствата, с които се налага да се справят. Във всяко събитие ще могат да се включат 30 участници, всеки от които ще направи свое кулинарно творение по рецепти на майсторите, както и да участва активно в разкриването на историите на водещите и другите култури. Една трета от участниците ще бъдат хора в неравностойно положение, за които входът ще бъде свободен.
Новини по проекта:
- Домашна италианска паста с Джузепе Пушеду (17 август 2019, Варна)
- Ливански хляб с Махер Ал Халил (16 август 2019, Варна)
- Ливански разядки със Салха и Рим (11 юли 2019, София)
- Традиционен италиански хляб с Карло Тонели (6 юли 2019, Варна)
- Малинов пай с Кейси Ангелова от САЩ (22 юни 2019, София)
- Домашна паста с Флориан Дуйар (20 юни 2019, Пловдив)
- Йоркширски пудинг с ягоди и сметана с водещ Кийт Кели (18 май 2019, Пловдив)
- Индийски хляб наан с Прамод Сингх (9 май 2019, Пловдив)
- Споделяне на хлябове и истории с ливанеца Хани Таук (23 април 2019, София)
Времева рамка: Февруари – юли 2019 г.
Партньори: Мрежа Хлебни къщи (водещ партньор), Мулти култи колектив
Финансиране: Фондация Пловдив 2019