БАМБА МОХАМЕД ЛАМИН, МАЛИ

ГАЛЕРИЯ

БАМБА МОХАМЕД ЛАМИН, МАЛИ

БЪЛГАРИТЕ СА ИНДИВИДУАЛИСТИ

Музикант и завършил маркетинг и търговско управление в родината си Мали, Бамба Мохамед Ламин, на 28, пристига в България през 2012 г. Кандидатства за бежански статут, работи в кол център в голяма международна компания и пее рап в столични клубове.

Защо избра България?

Това е държава от ЕС и мислех, че в нея мога да бъда в безопасност. Тогава не знаех нищо друго.

Забелязвал ли си специално отношение, защото си чужденец?

Когато човек живее в чужда страна, трябва да се интегрира. Да бъде добър пример. Вярно, понякога може да попаднеш на посредствени хора. Но когато се интегрираш добре, можеш да избегнеш проблемите. Лично аз не съм усещал различно отношение, защото съм чужденец.

Забелязвал ли си някаква типична българска черта?

Европейските общества въобще са настроени много индивидуалистично. Хората са индивидуалисти. Докато там, откъдето идвам, хората са по-отворени един към друг.

Изненада ли те България, когато пристигна?

Има много възрастни хора. Това ме изненада малко. И липсата на уреденост в лагера за бежанци.

Имаш ли български приятели?

Да, музиката ми помогна да ги намеря.

Какви песни изпълняваш тук?

Само собствени. Всъщност заради това ми се наложи да напусна Мали. Бях диджей, пусках по радиото революционна музика, имах песен против статуквото. Българската публика ме харесва, голямо удоволствие е.

Празнуваш ли някакви български празници?

Да, Баба Марта. Някой ми каза, че това е нещо типично българско, обясниха ми какво означава. Намирам го за интересно. Харесвам културата и всичко, което е култура, ме привлича.

Смяташ ли да останеш в България?

В България открих, че когато живеем в държава, в която има сигурност, можем да постигнем мечтите си. Не е задължително държавата да е икономически силна, важното е да си отворен духовно, да имаш воля да осъществиш мечтите си. И с мир и с добра интеграция можеш да успееш.