ГУЕН СХУТЕРС, БЕЛГИЯ

ГАЛЕРИЯ

ГУЕН СХУТЕРС, БЕЛГИЯ

БЪЛГАРИЯ Е ПЪЛНА С КОНТРАСТИ

Белгийката Гуен Схутерс, на 32, идва в България преди четири години, защото иска да комбинира пътуване и нова работа. Намира работа в кол център и български съпруг и сега е в майчинство. Била е доброволец за организации като За Земята и Animal Rescue Sofia.

Сблъсквала ли си се със специално отношение, защото си чужденка?

Ако питам някой на 40-50 години дали говори английски и той не говори, внезапно започва да се прави, че не съществувам. От друга страна, хората като правило много помагат, дори да не говорим езиците си.

Сблъсквала ли си се със сексизъм тук?

Не мисля.

Има ли нещо типично българско?

Всичко може да се уреди. Има правила, но някак не важат. В началото това не ми харесваше, но забелязах, че се променям. Например вече не мога да карам колело в Белгия – страх ме е, че ще ме прегазят.

Как те изненада България?

Помня как минах от летището с кола през "Дружба" с всичките социалистически блокове и пристигнах в Бизнес Парк София. Беше голям контраст и мисля, че това също е типично за България. Толкова много контрасти, на толкова много нива!

Имаш ли приятели българи?

Когато пристигнах, се смесих с хората, защото когато мигрираш, трябва да опознаеш страната и да се интегрираш. Сега съм малко уморена и имам приятели чужденци.

Празнуваш ли български празници?

Бъдни вечер ми е любим. Защото съм вегетарианка.

Планираш ли да останеш в България?

Планираме да се върнем в Белгия заради здравеопазването, образованието, социалната система. Ще си идваме тук за ваканция, да се порадваме на природата. По-добре е да живееш на по-уредено място и да си караш ваканцията тук.

Какво според теб е да си българин?

Българите носят голям товар от османската власт, от социализма и той е още част от културата: не се осмеляват да говорят, да правят нови неща. Не вярват, че могат да променят нещо. Но има и хора, които действат, които искат да донесат промяна.