МАРИО МОНТЕСОРО, ИТАЛИЯ

ГАЛЕРИЯ

МАРИО МОНТЕСОРО, ИТАЛИЯ

РЕВОЛЮЦИЯ В МАНТАЛИТЕТА

Преди две години и половина Марио Монтесоро напуска родната си Генуа, където има кафене и е президент на местната асоциация на ресторантьорите, и се мести в България, за да е близо до сина си. Сега е на 50 и е собственик, управител и готвач в малкото италианско бистро "Песто" в центъра на София.

Има ли нещо, което намираш за типично българско?

Манталитетът на българите е различен от този на италианците. Тук качеството на началния проект се измерва първо по инвестицията и после по идеята. Но за мен идеята е по-важна от парите. Малките стопански кооперативи биха помогнали на българските предприемачи, защото те свързват хората. Но отпечатъкът от комунизма е още силен и кооперативите не работят тук. Колегите ми от ресторантите и кафенетата наоколо ме мислят за конкурент. Но аз не съм конкурент – аз съм алтернатива, и заедно ние можем да изградим по-здрав пазар. Българите са добри поотделно, но не могат да се обединяват. През 2013 г. ходих на протестите и всички ме питаха защо. Отвръщах: "Защото живея тук и искам да съм част от страната. Искам да помогна."

Имаш ли български приятели?

Имам много познати, но те не са приятели като онези, които оставих в Генуа. Но аз съм отворен човек и вярвам, че полека-лека ще си намеря приятели и тук.

Празнуваш ли български празници?

През март подарявах мартеници на чуждестранните си клиенти и им обясних традицията. Много се радваха.

Можеш ли да опишеш България с три думи?

Възможности. Необходимост да се мисли в перспектива. Добри жени.

Планираш ли да останеш в България?

Още не знам, но бих останал. За мен хората в една страна са по-важни от стандарта на живот. Вярвам, че след 10 години България може да се е променила към по-добро. Но трябва революция в манталитета. В бистрото използвам много качествени български продукти, но знам, че страната има по-голям потенциал. Защо българите не се грижат повече за земеделието си?