ХЮ ФРЕЙЗЪР, НОВА ЗЕЛАНДИЯ

ГАЛЕРИЯ

ХЮ ФРЕЙЗЪР, НОВА ЗЕЛАНДИЯ

ПЛАЧЕШ НА ИДВАНЕ, ПЛАЧЕШ НА ЗАМИНАВАНЕ

Новозеландецът Хю Фрейзър, на 46, пристига в България през 2004 г., докато търси интересно място да живее и да прави бизнес – и се влюбва в страната. Той е изпълнителен директор на ИТ компания, разработваща клиентската платформа Getti, която наброява 100 000 членове.

Изпитвал ли си специално отношение като чужденец?

Отношението е страхотно. Понякога, понеже българският ми не е съвършен, хората се смеят, и това е чудесен начин да разтопиш ледовете. Лошото е, че ми се налага често да сменям гумите на колата заради дупките по пътищата.

Какво те изненада в България?

Обичам развиващите се страни и когато погледнах през прозореца на таксито на път от летището, всичко ми се стори очарователно. Да сме откровени – София не е най-красивият град на света, но тогава усетих, че има собствен характер – и тя наистина го има. Един приятел казва: "В България плачеш два пъти – веднъж, като пристигнеш, и втори път, като си тръгваш."

Има ли нещо уникално в България?

Хората са изключителни, нямат фалшив начин да са мили с теб. Много чужденци се оплакват, че българите били нелюбезни, но това е на повърхността. Когато ги опознаеш, са много топли хора. И, разбира се, още съм объркан от това, че кимат за "не".

Имаш ли български приятели?

Да, срещам ги по социални събития и чрез съпругата ми, която е българка.

Празнуваш ли български празници?

Всичките. Често ги изкарваме със семейството на съпругата ми, баща ѝ готви страхотно.

Опиши България с три думи.

Дом. Очарователна. И мисля, че това е достатъчно.

Планираш ли да останеш тук?

Понякога обмислям преместване, но бизнесът ми е тук, а и когато пътувам извън страната, България ми липсва. България ме държи тук.

Чувстваш ли се българин?

Вече се чувствам полубългарин.