ПИЕРО ЕПИФАНИЯ, ПЕРУ

ГАЛЕРИЯ

ПИЕРО ЕПИФАНИЯ, ПЕРУ

БЪЛГАРИТЕ СЕ ПРОМЕНЯТ С ВРЕМЕТО

Перуанецът Пиеро Епифания е на 27 и е музикант. Пристига в България преди година и се радва "да разбира мястото и хората". В София основава групата Yembaya и търговски бизнес.

Срещал ли си специално отношение, защото си чужденец?

Понякога хората ми помагат, понякога не ги е грижа за мен. Така е навсякъде другаде по света.

Какво те изненада в България?

Много неща. В началото хората ми изглеждаха някак тъжни. Но тук съм преживявал само страхотни неща. Например веднъж хората в градския транспорт ме защитиха от контрольорите, защото видяха, че съм чужденец. Сега се разхождам и хората ми изглеждат усмихнати. Въпрос на възприятие.

Имаш ли приятели българи?

Да, една много добра приятелка, тя е приятелка на приятелката ми.

Празнуваш ли български празници?

Харесвам всички традиции тук. Обичам 1 март, обичам мартениците. И Бъдни вечер, когато споделяте голямата питка и всеки получава парче и трябва да открие монетата, защото това означава, че ще има пари през цялата година. Тази година аз намерих монетата. Беше много забавно, защото исках да я запазя, а семейството на приятелката ми каза: "Не, трябва да отидеш в църква и да купиш свещ."

Опиши България с три думи.

Променяща. Слънчева. Възможност. България е добра възможност, тук срещнах много хора, които са започнали нещо ново и хубаво – бизнес проекти, изпълнения.

Планираш ли да останеш в България?

Да. Не знам колко дълго, но поне през следващите няколко години.

Можеш ли да посочиш специфична българска черта?

Не мога да описвам хората, всеки е различен. Но може би българите говорят много силно. И мисля, че много се променят с времето. Понякога изглеждат толкова щастливи, а понякога са толкова тъжни. Не само тук е така, но тук го усещам по-ясно.

Чувстваш ли се българин?

Не. Но наистина харесвам България.