THE SOFIANER 2024: ОТВОРЕНА ПОКАНА

06/12/2024
THE SOFIANER 2024
THE SOFIANER 2024: Какво е безценно за теб в София?
 
Отворена покана за визуални артисти 2024 
Фондация Кредо Бонум и Мулти култи колектив, с подкрепата на Посолството на САЩ в България, Mastercard и 5l Speakeasy Bar, обявяват нова отворена покана за визуални артисти, в търсене на съвременното лице на София по класическия пример на легендарното американско издание The New Yorker.
 
За конкурса:
„Какво е безценно за теб в София?“ Под този въпрос тази година ще се проведе конкурсът, в търсене на илюстрации, които отразяват автентичния и разнообразен лик на София и живота в столицата, във всички краища на града, от всички гледни точки - от красивите фасади до грозните кътчета, от нещата, които обичаме, до онези, които ни дразнят ежедневно. Градът не е само туристически и рекламни образи, затова журито на конкурса ще търси искрени, смешни, иронични или силно критични отговори на въпроса „Какво е безценно за теб в София?“.
Ще бъдат избрани 28 изображения, които ще бъдат представени в изложба на открито през септември 2024 г. Кориците ще бъдат представени и на сайта на проекта, както и ще бъдат използвани за комуникация в социалните мрежи. The Sofianer е запазена търговска марка. Правата на изображенията остават собственост на артистите, но те не могат да бъдат продавани под марката The Sofianer.
Избрани автори и корици ще бъдат селектирани и поканени при тяхно желание за производство на рекламни материали, плакати, мърч и други. С тях ще бъде осъществена допълнителна комуникация след конкурса. и поканени при тяхно желание за производство на рекламни материали, плакати, мърч и други. С тях ще бъде осъществена допълнителна комуникация след конкурса.
 
Кой може да участва:
В конкурса могат да участват художници, илюстратори, карикатуристи и графични дизайнери и др. от всички възрасти и националности. Добре дошли са участници от всякакъв социален и културен контекст и маргинализирани групи.
 
За участие:
Всеки кандидат може да изпраща до 3 предложения за участие в конкурса.
Изображенията следва да отговарят на следните технически изисквания:
Изпращат се само .jpeg файлове в размер до 10 МБ на изображение (след обявяване на резултатите избраните участници ще трябва да изпратят изображенията във висока резолюция).
Изображенията следва да бъдат формат А4, вертикално ориентирани и да следват класическото оформление на кориците на The New Yorker.
Кандидатите трябва задължително да включат в предложенията си заглавието The Sofianer, приложено към документите за кандидатстване (изтеглете тук в eps и pdf формат).
Финалистите ще трябва да добавят останалото от задължителния реквизит (дата, брой) след обсъждане с организаторите.
Предложенията се изпращат на адрес: info@sofianer.com като прикачени файлове с максимален размер 20 МБ.
 
Писмото трябва да бъде оформено по следния начин:
 • Tема: [ИМЕ НА КАНДИДАТА] - The Sofianer
 • В текста на писмото кандидатите трябва да се представят с кратка биография (до 5 изречения), линк към сайт/портфолио и кратко описание на идеята на илюстрацията (5-10 изречения).

Основните критерии за селекция:
 • Художествена стойност
 • Съобразяване с условията на конкурса и естетическата насоченост
 • Оригиналност на идеята и автентично отразяване на духа на София
 • Разнообразие на гледните точки и визии за София
 
Жури:
 • Адрияна Михайлова, основател, #soSofia и Imp-Act Аgency
 • Андриа Брулет-Родригез, заместник-посланик, Посолство на САЩ в България
 • Антон Пенев, ОП Туризъм
 • Бистра Иванова, председател, Мулти култи колектив
 • Весела Ножарова, куратор, галерия Кредо Бонум
 • Йордан Жечев, творчески директор в рекламната агенция guts&brainsDDB
 • Мира Мирославова, визуален артист и илюстратор на детски книги
 • Симеон Василев, мениджър проекти, фондация Кредо Бонум
 
За инициативата The Sofianer:
Списанието със своя градски дух и класическа визия дава началото на глобално движение, в което градове от цял свят правят своите въображаеми корици. Така се появяват The Parisianer, The Tokyoiter, Le Montrealer, The Brusseler, The Milaneser или The Shanghairen, които разпалват въображението на местни художници и илюстратори да представят своя град по класическия пример на The New Yorker. Новите корици са любовна песен към градовете - но не към добре познатите символи и туристически емблеми, а към автентичния за града дух.
 
София се присъединява отново към глобалната инициатива с покана към илюстратори и художници да изобразят своята София като корица на въображаемото списание The Sofianer.

Краен срок за кандидатстване: 15 юли 2024 г.

Проектът се реализира с финансовата подкрепа на Посолството на САЩ в България, Mastercard и 5l Speakeasy Bar.